Mina myter om "babytiden"

Jag är på list-humör så här kommer de sanningar om babytiden jag märkte att inte gäller alla.

"Vikten rasar då man ammar"
Stämmer icke.

"Man blir en leojonmamma och får andnöd då babyn är inom synhåll"
Jag litar mer på många andras babyskötsel än min egen så det stämmer inte. Ordet leijonmamma vet jag inte hur jag ska tolka.

"Nyfödda bara äter och sover"
Stämmer inte. De kräver underhållning för att bli trötta. Jag måste fylla min schedjule med alla sorters aktiviteter, sånger, kuckkuu-lekar och tillverka prasslande mackapärer av byglar och plastpåsar för butikens härvelin blir fort tråkiga. Därför tror jag dagisar är så bra. Småbarn tröttnar på föräldrarnas samma tråkiga lekar och vill ha mer utmaning.

"Amning eller flaska, antingen eller!"
Går bra att kombinera. Vår baby suger både plast och luomu. Det är praktiskt för då kan mamma dricka sprit och vara borta halva natten ibland utan att babyn svälter.

"Rutiner är nyckeln till allt gott"
Rutiner är omöjliga! Hon vaknar av sig själv jätte olika tider varje dag så allt blir bara kaos hur vi än gör. Go with the flow.

"Brösten blir megaboobs och mannen i huset måste låta bli att klämma"
...sade en föreläsare på familjeförberedelsen. Det är bara så korkat att jag inte orkar kommentera.

"Föräldrar blir genast kära i sina barn"
Jo och nej. Jag blev genast kär, sedan insåg jag att babysar är superjobbiga och upplevde ett bakslag. Jag blev kär i babyn men inte i jobbet att sköta den.

"Barnlösa börjar undvika dig"
I allmänhet börjar folk undvika nyblivna föräldrar och räknar med att de inte har tid. Om man spränger sin facebooksida med biologistiska kärlekshyllningar till patriarkatet så får man skylla sig själv.

"Förlossning är den största smärtan i livet"
Måste inte vara så. Med epidural är det inte inte värre än en jättelång mensvärk.

"Du vill spola ner hela din karriär i vessan så fort du känner doften av din babys huvud"
Jag har ingen karriär att återvända till. Men att det plötsligt skulle säga poff och jag slutar älska 99% av hela mitt tidigare liv är orealistiskt. Alla föräldrar börjar prioritera på nytt men det betyder inte att bara kvinnan blir en ny människa.

"Det blir bättre"
Stämmer inte, problemen bara förändras. Ett problem försvinner och ger plats för ett nytt.  Men det är helt okej för det är helt okej så här nu.
26.03.2012 kl. 20:14

Bra feelis top 5

5. Åka hem från ett uppdrag och känna att det lyckades, t.ex. med ett minneskort fullt av superbilder eller lämna en skolklass där eleverna verkligen verkade förstå budskapet.

4. När sambon utan förvarning plötsligt packar iväg vår avkomma och beger sig ut på långpromenad. Överrasknings-ensam i huset par timmar känns som att ha hela livet framför sig fullt av äventyr.

3. Vakna mitt i natten och att se att det lyser i något annat fönser.

2. Att upptäcka en ny allmän toalett mitt i stan som är lätt att smita in på utan att betala. Om den dessutom är ren, har bra toalettpapper och jag inte måste passera en expedit/kypare för att smita in är lyckan fullständig.

1. Sitta längst fram i en stadsbuss bakom en plexiglaskiva och äta en chokladbit.
25.03.2012 kl. 23:53

Så länge du inte skadar någon annan...Idag har jag sexualundervisat för en lågstadieklass. Vi pratade om mens, trång förhud, hur en förhud fungerar, personlig integritet, finnar, om man kan vara kär i någon man inte känner m.m. Mest går snacket ut på att övertyga barnen om att det mesta är "helt normalt" och "helt okej". Regler finns just inte. Det finns inget rätt sätt.

Om snacket i stället skulle gå ut på att berätta vad som inte är normalt skulle lektionen vara över på 5 minuter.

I den nya skolbyggnaden var dokumentkameror och videokanoner okopplade så jag kartlade könens delar med tusch. Vilken tur att jag har en magistersexamen från Konstindustriella Högskolan!
23.03.2012 kl. 14:00

Kladd i tv soffan

Tv:n står på här mest hela tiden. Trots att jag är magister och feminist ser vi mest på Liv och Jim. Det är inte något ironiskt experiment. Programmen kunde säkert ge material till analys av arbetarklassens dåliga smak eller esbobornas utseendeideal men jag tror jag är helt för förstörd för att lyckas se det "från ovan".

De mer underhållande programmen är helt enkelt de jag lyckas hänga med i. Medan jag ser på tv brukar jag sammtidigt passa på att fejsbooka, amma, äta själv, läsa husis och spana efter polisbilar/fulla ungdomar i Koffens park eller annan drama. Märk, jag skrev ut Koffens park för att ni ska fatta att vi bor i rätt bostadsområde.

Jag försökte titta på "Iholla" men det var för svårt att höra vad de säger. I kväll börjar som tur "Viidakon tähtöset". Vad det snackas i det programmet antar jag att kan uppfattas även genom babyskrik, dvs utan att höra ett ord av vad de säger. Program som Simpsons, Mythbusters, Haluatko huippumalliksi (den med Tyra Banks) och Tanssi peppu pieneksi är alltid textade så därför hänger jag med i handlingen. För handlingen är viktig!

Till mina favoriter hör "Extreme Makeover". Ledaren är en överenergisk man med spikhår och i fokus är alltid en på något sätt utsatt amerikansk familj. Oftast är minst ett av barnen t.ex. rullstolsbunden. En rullstol i rutan och all slöseri med naturresurser är berättigad! Det börjar med att deras förra hem (en husvagn utan el) mejas ner aggressivt med släggor och bulldozers medan invånarna hurrar och gråter glädjetårar via skype. Sedan bygger spikhåret i sammarbete med byns övriga invånare "the community" upp ett nöjesfält på tomten. Jag blir alltid lika shockad över vad de bygger. En kille fick en bilbana på en platta lika stor som vårt hela hem, som fälls ut ur väggen i hans rum då han känner för att leka med bilar.

Som avslutning vill jag ännu säga att Hjärtljud, Magnus&Petski på tv och dokusåpan från nylands brigad också är helt bra. Strömsö är också helt okej. Tänk att jag kan störas mer av Strömsö än av det där hemska inredningsprgrammet med spikhår!

Tv:n är som en varmt sprakande brasa som hela familjen samlas omkring och myser och så praktisk för vi behöver inte berätta sagor själv.
22.03.2012 kl. 09:39

Allt som föråldras tar kvinnorna över

Då någon uppfann bilen lämnade männen hästar och stall och kvinnorna tog över. Samma gäller t.ex. socialt arbete, läraryrket och kultur.

Efter några om och men fick jag idag veta att jag inte blir Astra Novas nya chefredaktör. Äsch! Jag hann redan planera en feminismsnuskig revolution och tänkte att jag blir svenskfinlands nya Michael Moore. Så jag får försöka feminisma ut mitt vaginande här i min nya blogg i stället. Att ta över en papperstidning skulle inte varit så lätt... Så lite lättad är jag också. Jag skulle inte direkt behövt ETT TILL ideologiskt men dåligt betalt jobb. Mer stipendieansökningar, fixa fixa utan budget och tiggande av gratishjälp av vänner och bekanta.

Är bloggande coolare lifestyle än en papperstidning? Kanske. Nätet är i alla fall en nyare uppfinning. Men visst har bloggande redan fått en fånighetsstämpel. Mammabloggar i synnerhet. Allt sjunker i status då vaginorna beblandar sig.

Loppisfynd, cupcakes och bilder av min gravidmage +skrytbilder av hur supersmal jag blev efter förlossningen kommer senare.
21.03.2012 kl. 22:20

Jag är mångsidig kulturarbetare.

Senaste kommentarer

19.07, 17:59Har buu-stämpeln snopp? av frihetenärhär
22.05, 07:01Har buu-stämpeln snopp? av
03.12, 17:47Har buu-stämpeln snopp? av