Milleinnieskiftets nostalgi

21.04.2013 kl. 14:56

Kanske kan man kalla det närnostalgi då en känner värme av minnen från en ganska nylig tid. Jag flyttade fyra gånger mellan åren 2000-2003. Intensiva inredningsbeslut resulterade i att en hel del av tidens anda hamnade hos mig, i alla fall om billiga kopior räknas. Här listas spåren jag hittar hos mig än idag.


Saker med ord på
Minns ni Saga Forms stora vita skål (kom senare också i rött och marinblå) med texten "popcorn" på? Videokväll var lika hett som fika med macronis är idag.

Plastskoj
Plast i glada plockgodisfärger, Barbigirl och Plastic Pony shop. Därför kändes Crocs redan från början som om julgubben kom en vecka för sent. Prylmärket "Koziol" red hårt på trenden. Hos mig fanns då leende mobiltelefonställning och välvande cd-ställning. Kvar i vårt kök hänger Koziols krok i rött. Sugkoppen håller!

Discoboll
Fest hela tiden! Ekonomin var på topp, vi fick uppleva årtusendets nyårsfest och Finland hande äntligen inte bara en utan TVÅ band som slagit igenom internationellt (HIM och Bomfunk Mc's). Champagne eller drinkar i plastiga färger var rätta drycken i princip när som helst.

IKEA
Till och med Fight Club visade skiten. Då hade möbeljätten nått Finland och glada bollmönster och piffiga namn som "Ribba" och "Konsol" kändes ännu fräscht. Att gå på IKEA idag är som att uppleva millenieskiftets baksmälla förrumsligad.

Saker det stod "2000" på
Av dessa har jag inga kvar men jag minns att t.o.m. Stockmann sålde lyktor med årtalet på i frostade bokstäver. Glitter och silverfärgade soffor.

Coffee table books
Soffbord skulle vara överbelamrade med böcker om fotokonst, takvåningar och cross-cooking. Medan man läste var latte och en sprängd muffins eller en överdimensionerad cookie rätt vardagslyx.

Indiska
Det var hett. Enorma t-koppar för grungeiska örtstunder med Winona Ryder var slut för länge sedan men fläktarna från öst fortsatte blåsa. Otroligt men sant har Indiska i stort sett lika ut sedan 1997.

My little ponys och sneakers
Dessa bör nämnas ihop för allt handlade om naivitet och seriefigurer.

Allt som började med "euro"
Jag har köpt mjölk från Eurospar och paketband från Euroshop. Prylar med den nya valutans symbol var hett. Minns ni miniräknaren som med en knapp ändrade mark till euro? Den borde jag sparat som historskt minne.

Hjortar
Plötsligt fanns de överallt: i konsten (Ernst Billgren), på lakan och på väggen som prydnad eller klädhängare. Idag kan hjorten forfarande ses i inredningstidningar men bara hornen finns kvar.

Andra fina minnen: Kylskåpspoesi, mosaik, Nokias telefoner, iobox, att hemsidor fortfarande så ut som "hemsidor", iguanaödlan, roliga gratisvykort (som fortfarande användes), Juhan af Grann och debatten om H&M:s underklädsreklamer.

 

Jag är mångsidig kulturarbetare.

Senaste kommentarer

19.07, 17:59Har buu-stämpeln snopp? av frihetenärhär
22.05, 07:01Har buu-stämpeln snopp? av
03.12, 17:47Har buu-stämpeln snopp? av