Dagen efter bröllopet

19.05.2013 kl. 14:44
Musikanalys och i synnerhet smått kritiska syner på Krista är farligt (man kan bli utbuad av hela Svenskfinland) men jag frågar mig i alla fall vad gick fel?

1. Tempo
Snabba låtar vinner sällan. Lätt aerobicmusik är som en reklamfilm. Så mycket power packat i ett för litet paket får tittaren att slockna. The Ark:s superproffsiga "The Worrying Kind" från 2007, som floppade totalt, hade ungefär samma problem. Det låter bra, det säljer, men det bor en seriös dramadiva i varje europee.

2. Kyssen?
Europa har röstat fram en kvinna med transbakgrund och en öppet lesbisk kvinna från öst (med bakgrundssångare i herrkläder) så jag kan inte tro att det hänger bara på pussen. Det jag kan tro är att kyssen var mer förvirrande än slående. Låtens retorik är superheteronormativ: snygg brud gapar sitt budskap åt den oförstående grottmannen. Bara i välutbildade (på pappret iaf) Finland skapade låttexten förvirring så vad gör den inte ute i Europa? Då den dessutom avslutas med en tjejpuss blir frågorna ännu fler. Är de inte seriösa? Vill de upphetsa manlig heteropublik? Är de bara ute efter chockeffekt?

3. Skämta inte bort kärlek!
Det skulle behövts en rejäl dos mer humor av en fräckare sort tror jag. Om en humorlåt ska vinna ska det vara så totalt in-your-face att inget går att tolka fel. Exempel: Lordi! Jag tror också det är riskfyllt att skämta om kärlek. Enligt Krista själv handlar låten om stor kärlek men i den teatralsika Las Vegas -paketeringen dyrkade den inte tron på sanningen om storslagen kärlek, urkraft och sånt.

4. Grannsämja
Vi gick samma ödet till mötes som Irlands lysande Ryan Dolan. Ingen omkring oss känner att vi behöver dem eller så vi är offer för utfrysning och mobbning.

5. En orgie i smyg
Tillbaka till punkt nr 2. Å andra sidan kan det vara så att kyssen blev ett för stort rött skynke. I åratal har hela ESC varit en undercover gayparad. Allt är väl så länge de homofoba tillåts "inte se" och regnbågsaktivisterna följer spelreglerna. Hur mycket glitter som helst är ok. Killar får vara hur nakna som helst, tjejer får vara klädda som män och allt går an så länge inget blir övertydligt. Som då arbetsplatsens största homofob på julfesten "på skoj" klär sig i kvinnokläder är det ju kul. Men om han plösligt kräver att få göra samma på måndag blir det kris.

6. Desperat
Hmm... gav hon ett desperat intryck? "Marry me baby" rimmar fint med "Vote for me baby."

7. Opersonlig röst
Sångprestationen brukar inte vara så avgörande men om det där pirret som olika spännande röstlägen ger saknas totalt kan de ha effekt.

Hur som helst! Jag gillar Krista, jag ångrar heller ingenting, detta är spelets regler. Ifall kyssen avgjorde så tror jag i alla fall att de som hålls i skåpet av olika orsaker fick en knuff i ryggen.

Det går alltid att vara efterklok. Med ett fjärilsvingslag kunde hela feelisen vänts upp och ner och allt med Marry Me kunde suttit rätt och fört henne till vinst.

 

Jag är mångsidig kulturarbetare.

Senaste kommentarer

19.07, 17:59Har buu-stämpeln snopp? av frihetenärhär
22.05, 07:01Har buu-stämpeln snopp? av
03.12, 17:47Har buu-stämpeln snopp? av