Pappan i hotpants

18.09.2013 kl. 23:17
Historien om "världens bästa pappa" som tröttnade på dotterns korta shorts, tog på sig dem själv och lärde henne en läxa sprider sig över internet. Före det hade mamman kallat flickans kläder "horiga" på sin blogg. Hela historien finns här. Det finns något sött i berättelsen, men också något skrämmande. Bilden av föräldrar och i synnerhet pappor som överbeskyddande och kontrollerande påminner mycket om våldsmekanismer i (hetero)parförhållanden i allmänhet. Utövaren belönar offret så länge hen visar sin underlägsenhet. "Pappa stod i tamburen med hagelbössan" då första pojkvännen gjorde entré, hehe. Mysigt? Där finns allt: kontrollbehov, patriarkat, antagande om att kvinnor inte har en sexualitet, antagande om att män bara vill luras, omyndigförklarande och en gullifiering av mäns våld. Hur låter det då om "exet stod i tamburen med en kniv". Om pappor redan då barnen är unga uppför sig som svartsjuka partners, hur skall dottern någonsin lära sig lita på sin egen känsla?


På en annan amerikansk nätsida finns historien om 50-åriga Jamshid. När han hittade sin tonårsdotter halvnaken med en annan tonåring tappade han befattningen, "såg rött" och sköt omkring sig. Berättelsen är tragisk, men värst är att reportaget börjar med orden "det finns knappast någon förälder i Amerika som inte kan känna igen sig i Jamshid". Vi kan inte lära barn vara kloka, ansvarstagande och lita på sin egen känsla genom att själv vara galna, manipulativa och ta till våld. Tänk efter före du hyllar föräldrars sätt att sätta ner foten. Forskning visar att dylika metoder bara gör framtiden sämre för barnen.
 

Kanske "världens bästa pappa" enbart använde situationen som en underbar ursäkt att få bära minimala sexiga jeansshorts? Mest hoppas jag att dottern sket i alltihopa och rev bort ytterligare några rader tråd från buntarna.

Jag är mångsidig kulturarbetare.

Senaste kommentarer

19.07, 17:59Har buu-stämpeln snopp? av frihetenärhär
22.05, 07:01Har buu-stämpeln snopp? av
03.12, 17:47Har buu-stämpeln snopp? av