Feminister på film = skräck eller komedi?

13.03.2014 kl. 14:09

Det är oftast med hjärtat i halsgropen jag ser feminism beskrivet i film och tv-serier. Blir det svettlukt och orakade armhålor? Skämt på basen av kvinnlig gemenskap eller förlöjligande av orealistisk idealism? Själv föredrar jag svettlukt. Överdrivna karikatyrer är mer underhållande än det som däremot skall föreställa norm och verklighet. Skönt att få skratta åt sig själv. Då karaktären som tittaren däremot förväntas identifierar sig med placeras i trånga stereotyper vill jag lämna bion mitt i. Ett exempel är Harry Potter filmerna. Männen och gossarna i Rowlings värd är kloka, sportiga, modiga eller matvrak. Flickorna/kvinnorna är smarta men försiktiga, mammiga men gnälliga och i allmänhet de som med sin natur skapar virrvarr i tillvaron. Som storkonsument av populärkultur ger jag här några tips av mig om de filmer som är både underhållande och innehåller en feministisk karaktär. Du kommer att älska/hata dem.

 

1. 10 things I hate about you

Underbar grunge high-school romantisk komedi från 1999 där feministen är den mest hatade tjejen i skolan. Bara hon öppnar sin mun så skickas hon till rektorn. Hennes syster är däremot snyggingen som alla killar vill ha. Hur skall det gå? Plus för fin sklidring av feministisk rock-konsert där alla åhörare är "hatade" flickor. Minus för överbeskyddande fader och att den fula feministen som vanligt spelas av en trådsmal snygging.

2. Legally Blonde

Chockrosa i överdos från 2001 men tro mig, denna fjäderpuff vinner Bridget Jones, Carrie Bradshow och Ally McBeal med hästlängder gånger tusen! Här delas inte heller karaktärerna så tydligt in i de underliga och de normala. Huvudrollen är den underliga, som vi ska identifiera oss med! Sagan börjar med att Elle Woods, en ytlig blondin blir dumpad pga. sin bimbostämpel. För att hämnas glömmer hon killen, skaffar vänner, organiserar sig, blir antagen till Harvard och gör succé. Filmens största feministiska moment kan ses här. Jag kommer inte ens ihåg om hon till slut får en kille.3. The Dictator

Borats bleka kopia vinner trots allt sin föregångare gällande feministisk karaktär. Monstret från öst som inte ser kvinnor (eller alla andra utom han själv) ha mer värde än en fluga hamnar hemlös i terroristskräckens mecca: New York. Det ser illa ut. Men Zoey, som driver vegan, feminist, non-profit cooperative operating, anti-rasist, anti-oppressive framework för alla med eller utan kön har också sina armar öppna för en fd. diktator. Många opolitiskt korrekta skämt men med en medvetenhet som gör det hela underhållande.

4. The Simpsons

Okej, snarare en tv-serie än en film men visst är Lisa Simpson feminist? Är Juno i filmen med samma namn en feminist? Är Agnes i Fuckin Åmål feminist? Är Anna i Solsidan feminist? Ingen aning. Men de finns där med halv-feministiska till helfeministiska åsikter för att avspegla halvheten i nutidens kamp för jämställdhet.

5. Mona Lisa Smile och Erin Brockovich

Två av Julia Roberts hjältefilmer där kvinnan är i huvudrollen och handlingen inte (bara) kretsar kring äktenskap, att få killen eller att få kärleken att rusa över alla hinder fram till altaret, i sista sekunden. Minus för Erin Brockovich pojkvän som börjar klaga på att mamma borde vara mera hemma - såå typiskt!

6. Easy A

Ett Hollywoodhantverk där huvudrollen i misstag släpper ett rykte i skolan om att hon haft sex, eller rättare sagt att en nördkille haft sex med henne. Plötsligt vill alla nördar i skolan sprida rykten mot ersättning. Snöbollseffekten sätter igång och horastämpeln är ett faktum. Huvudrollen levererar one-liners på löpande band och de heligt troende perfekta eleverna som på alla sätt hackar ner på "horan" hamnar i bara mer och mer dåligt ljus. Sexuell revolution i skolformat.

7. The backup plan

Ingen höjdare till film men har en intressant förlossningscen som innefattar bassäng, spegel, trumma och en äcklad Jennifer Lopez. Liknande "jordemödrar" kan hittas i Away we go (2009) där också en gravid karaktär möter en kvinna som vet allt, och gärna vill berätta trots att andra inte vill höra på. Barn som ammas upp i 7-års åldern och familjebäddar med pedofilmoln ovanför ingår.

8. Down With Love

Ytterligare en hämdfilm där kvinnan slutar tro på kärlek och hatobjektet nummer ett blir naturligtvis kärleksobjekt the-one när allt kommer omkring. Gullifiering av patriarkal kamp, som MadMen i fartfylld filmversion och ja, kärleken vinner.

9. Fried green tomatoes

Vännen Idgie som försöker hjälpa både en kvinna som blir misshandlad hemma samt en mörkhyad man i ett rasistiskt USA. Se inte bara filmen, läs också boken! I filmen har kvinnornas relation ändrats till bara-vänskap medan de i boken har en romantisk relation.

10. Jag har säkert glömt någon viktig så denna punkt får symbolisera det. Fler tips hittar jag inte på just nu.

Jag är mångsidig kulturarbetare.

Senaste kommentarer

19.07, 17:59Har buu-stämpeln snopp? av frihetenärhär
22.05, 07:01Har buu-stämpeln snopp? av
03.12, 17:47Har buu-stämpeln snopp? av