Har buu-stämpeln snopp?

05.11.2014 kl. 21:59

Det har hänt förr. Idag mailade jag Yles banrprogram "Buu klubben".


Hej!

Jag önskar ni kunde ha mer koll på den bild av tjejer/killar era barnprogram ger. Undvik stereotyper: tjejfigurer som bara får hållas som bifigurer medan pojkana är de aktiva äventyrslystna.

Inspirationen till detta mail fick jag idag efter att jag kollat på buuklubben med min dotter. Det finns så mycket bra i era program att det som sedan är dåligt blir mycket synligt. Till exempel. Tråkigt att förnylesen av Alfons visar en Milla som bara gillar "tjejgrejer". I alla fall i dagens avsnitt om uppfinningar berättade Alfons pappa om historiens olika uppfinnare (bara män) och barnen blev inspirerade. Milla "uppfann" att knyta rosa rosetter på Alfons uppfinning och pyntade dataskärmar. Tjejer kan var så mycket mer än prinsessor. Tacka vet jag gamla 70-80 -talsversionen.

I dagens program visades också "Himlabröd", en mycket estetisk film som kretsade kring en tjejkatt som målade sina läppar. Samtidigt sprang en pojkkatt omkring och sottade och höll oförståeliga läten. Tjejkatten försökte frenetiskt städa upp efter killen. Då pappa kom hem, iklädd kostym och stor som ett berg, trodde han att dottern var hans fru (på grund av läppstiftet?) och bad henne fort tillreda middag. Vad är det för 50-talsmoral ni försöker lära ut och är det inte lite sjukt att låta en pappa kalla sin dotter för sin fru i ett barnprogram? Jag tror inte småbarn kan se parodi eller något "djupare" i komplicerade handlingar. Att killar i regel porträtteras som stökiga bufflar eller äventyrslystna genier är lika så en snäv roll på samma sätt som flickor skildras som präktiga, överdrivet duktiga eller "hjälpredor" i pojkarnas lekar.

Jag sku önska att Yles barnprogram kunde hålla en kvalitet (snarare än kvantitet) så att föräldrar kunde lita på Buu-klubbens repertoar mer än t.ex. flödet på Youtube. Personligen tycker jag anorektiska getinmidjor i Frozen är ett mindre problem än heteronorm och könsnorm i barnprogram på finlandssvenska.

Hälsar 34-årig morsa

Ps. Är buu-stämpeln av manligt eller kvinnligt kön, eller är den queer? Idag hade den i alla fall en flickvän och jag började undra om det neutrala, som vanligt, automatiskt är av manligt kön eller om ni valt att få in en gnutta hbtiq.

 

Kommentarer (7)
Fick du något svar av dem?
Neppe29.11.14 kl. 19:03
I egenskap av personen som har ritat och drsignat buu-stämpeln blir jag ju nu riktigt intresserad! Jaa. Jag har aldrig tänkt på att den kunde ha ett kön. Alla måste ju inte det! Flickvän höh. Hmmm. Med tanke på att målgruppen är typ 2-8-åringar är ju inte flick o pojkvänner direkt nåt som ingår i vardagen. Tycker stämpeln kunde vara en universell figur som var o en får projicera vad den vill på.
barbro03.12.14 kl. 17:45
Men snopp har den ku inte o inte andra köndorhsm heller, det kan jag intyga.
Anonymous03.12.14 kl. 17:47
"MÄN KOMMER ALLTID JOBBA HÅRDARE OCH PRESTERA BÄTTRE ÄN KVINNORNA!"

http://nouw.com/hanshen/man-kommer-alltid-jobba-hardare-och-pres-18040859
Hanna Wetterqvist11.03.15 kl. 17:16
Heej! När ser vi mera av dig här på Ratata? :) Du är saknad!
Nanó13.05.15 kl. 12:33
Ja, den här bloggen uppdateras väl sällan, synd.
Anonymous22.05.15 kl. 07:01
Res er för Louise Andersson Bodin!

https://www.youtube.com/watch?v=ymhmZrXWcGg
frihetenärhär19.07.15 kl. 17:59

Jag är mångsidig kulturarbetare.

Senaste kommentarer

19.07, 17:59Har buu-stämpeln snopp? av frihetenärhär
22.05, 07:01Har buu-stämpeln snopp? av
03.12, 17:47Har buu-stämpeln snopp? av