Mammas köttbullar vinner inga priser

29.12.2012 kl. 23:20
Före jul åt jag middag i restaurangen Farang i Helsingfors. Maten var god, konceptet stressigt. I tidningen Anna (13.12.2012) läser jag att de 50 bästa restaurangerna valts. På tredje plats finns Farang. I samma kolumn undrar skribenten Pekka Seppänen varför så få av listans restauranger har kvinnlig köksmästare. Ingen av de valda för den delen helt etnisk, japansk, rysk, kinesisk, vegetarisk eller bjuder bara husmanskost. Är detta rasism eller sexism? Ingenstans hittar jag presentation av panelen "Suomen ravintola-alan ammattilaiset" (yrkesarbetare inom Finska restaurangbranschen). Är det köksmästarna som prisar sig själva?

För att prisas som restaurang lönar det sig att vara nyöppnad, bjuda små portioner och ha vithyad finskfödd snopp i köket. Små kretsar skyddar varandra. Vad mäter dylika tävlingar egentligen? Då jag på sajten eat.fi kollar vilka restauranger i Helsingfors centrum hamnar högst på listan på basen av kundernas poängsättning hittar jag följande:

1. Franska plättar: La Creperie Tram Café
2. Luomu mat: Restaurant Ask
3. Blandis och rento: Ravintola Kolo
4. Sandwichs och sallader: Café Balzac
5. Asiatiskt (Malesiskt, Chinesiskt och Indonesiskt): Ravintola Serai

Inte fine dining direkt men tydligen nöjda kunder. Ingen av de som fått högsta poäng av kunder på nätet finns med på listan över Finlands 50 bästa restauranger. Hmm. Som illustration har jag samlat hurrande män inom matbranschen, och några kvinnliga.

Farang
Ravintola Olo får jätteägg

Paras nuori kokki, vinnaren har rött band

Jyrki Sukula och kött
Europas bästa kustkök
Mannen som tillredde Prins Daniels lunch

Lapin Paras poserar som Jamie Oliver
Michael Björklund i sin ungdom

Ravintola Matala ligger inte lågt i listan
Paras olut 2012
Makujen Suomi

Ravintola Mami följer Välimäkis skäggklippningstrend

Skärgårdens bästa krog
Suomen olutmestari 2012

Top Chef
Vuoden kokki 2011
Vuoden hovimestari
Vuoden barista 2012 (vann samma pris 2010)

Chez Dominique med jätteägget (fungerar ocks som roskis för kölappar?)

Och kvinnorna...


Finlands bästa skolkök, Korpilahden koulu
Pro gala, hedersomnämnande, Arja Myllykangas Vaasan ammattiopisto

Sara la Fountain, Gourmand World Cookbook Award, Best First Cookbook -category

Rossos hedersomnämnande för bäst planerade portion, Tekla Tulonen 5 år
Suomen olutmestari 2013
Sikke Sumari, finlaist i Tanssi Tähtien Kanssa (vann ej)

Saarioinens kampanj vann reklampriset AdProfit 2005
Kommentarer (3)
Att undra varför det finns så få kvinnliga köksmästare är att ställa sig samma fråga när det gäller t.ex. dirigenter; varför finns det så få kvinnliga dirigenter? Det har väl med vår knasiga tradition att göra, det där att män ska vara professionella medan kvinnor ska hålla sig till hemmet (män lagar festmaten, kvinnor lagar vardagsmaten). Precis så ser musikhistorien också ut; det är bara män som ska vara proffsmusiker medan kvinnor ska spela piano "för vardagsbehov".
ponks30.12.12 kl. 00:26
Jo, eller som att undra varför största delen av toppryttarna är män trots att alla i stallen är tjejer. Så många faktorer påverkar. I detta fall var jag mest bara störd över det där restaurangpriset och jag blev fascinerad över alla fåniga foton på kockar som viftar med priser som ser ut som ägg.
30.12.12 22:09
Sant, gäller ryttare också! Har jag inte tänkt på. Undrar bara när de manliga toppvårdarna och hjälte-sjukskötarna ska börja synas?
ponks30.12.12 kl. 23:37
De 50 bästa åldringshemmen, sjukhusen och dagisarna borde också listas och vinnarna få något stort blänkande föremål.
02.01.13 12:43
Jag vet inte, restaurangbranschen är väl en av (många) traditionellt mansdominerade? Det finns några få undantag, t.ex. Carme Ruscalleda som driver en med tre Michelinstjärnor belönt restaurang utanför Barcelona.
Basse03.01.13 kl. 14:31
Att det finns några tröstar litet. Men fortfarande önskar jag fler uppoffrande partners åt kvinnokockar så att de får helhjärtat springa på tävlingar, satsa stort och inte behöver avbryta kockkarriärerna totalt fast de får barn.
03.01.13 15:13

Jag är mångsidig kulturarbetare.

Senaste kommentarer

19.07, 17:59Har buu-stämpeln snopp? av frihetenärhär
22.05, 07:01Har buu-stämpeln snopp? av
03.12, 17:47Har buu-stämpeln snopp? av