Skyll inte på julen

19.12.2012 kl. 22:57
Julen anses onödig, hemsk, stressig och kommersiell, men vad vore en vinter utan jul? Evigt mörker. En dvala utan färgen röd.

Därför behöver julen ett försvarstal. Det bästa med julen är:

1. Presenterna
Utan dem skulle inget lärt sig känna pirret, magin osv. Försök säga åt en 7-åring att det är gemenskapen som är pointen. Miljöskadligt? Ja. Därför gäller det att vara kreativ. Vuxna kan vara utan och paketeringspapper som räcker fem varv runt jorden behövs ej.

2. Maten
Och då menar jag inte en gigantisk skinka utan allt mys som hör till. Snygg dukning, glögg i mommokaffekoppar, enkelt, misslyckad knäck som måste slickas direkt ur pappret och mat som aldrig är bättre på restaurang.

3. Gravlax
Behöver definitivt en egen punkt. Slipprig och våt som en fuktig hundtunga, en gnutta sommar mitt i kaneldoften. Min Lady Gaga -klänning skulle vara sydd av gravlax med en enorm dillkvast som hatt.

4. Musiken
Jag hänger inte med i varken nya stjärnor eller nya tekniska sätt att lyssna. Då piratebay blockades blev det tyst. Som tur finns det julmusik, då duger allt gammalt: Mariah Carey, Wham och Tommy Körberg, evigt aktuella. Ibland önskar jag att inget nytt mera producerades, att vi bara hade årstider gällande musiken. Varje sommar skulle det bara spelas Ledin och Loreen. På hösten Portishead och Loreena McKennitt. På vintern julmusik och på våren powerlåtar av Brittan och Lady Gaga.

5. Julkort
Själva ideen med att skicka kort åt folk man aldrig lyckas träffa eller att få dåligt samvete av att få kort av de man glömt är inte så kul. Men de hemlagade... jag dör. Plötsligt kan moster farmor som jag trodde att aldrig haft en limpistol i sin hand överraska med små virkningar av sönderklippta kaffepaket. Underverk. Det borde vara obligatoriskt att pyssla själv. På måfå plockade tarror från Tiimari i en ring runt "God Jul" eller limduttar där det är meningen att det skall finnas glitter men bara en glitterprick sitter kvar. Väldigt Gardellskt.

6. Julpynt
På tal om Jonas Gardell. I hans senaste produktion förklarar karaktären Paul att han inte riktigt hänger med i den religiösa julen men då det gäller att dränka hela sitt hem med glitter och pynt - då är jag med!

7. Överbokade tåg
Då 2/3 av hela Helsingfors befolkning plötsligt packar iväg ut till byar och periferi blir vi påminda om urbaniseringens korta historia.

8. Granbollar
Då en arkeolog om några tusen år gräver upp våra kvarlevor kommer de att förstå allt utom granbollarna. En boll som går sönder om den slägs i golvet.

9. Att skriva "God Jul" för hand
Bokstäverna G och J med skrivsstil, så sköna och vilda, kan dras ut oändligt långa och svävande eller snirklas ihop i sträng krullighet.

10. Hur lätt det är att fira utan religion
Jag minns någon präst som någon gång kritiserade alla som kommer till kyrkan på julen men aldrig annars. Sedan dess (80-tal) har ingen mera klagat.

God Jul, speciellt till de som inte hinner julstäda!
Kommentarer (4)
Då 2/3 av hela Helsingfors befolkning plötsligt packar iväg ut till byar och periferi blir vi påminda om urbaniseringens korta historia. Fäntästic!
ponks19.12.12 kl. 23:50
Ja, den gravade fisken. Det är min jul.
Basse22.12.12 kl. 17:39
Jag får alltid närapå dåndimpen när jag läser om dina musikval (:D), men annars är den här listan förträfflig! "Då 2/3 av hela Helsingfors befolkning plötsligt packar iväg ut till byar och periferi blir vi påminda om urbaniseringens korta historia." Det är bara så vackert sagt, o så sant.
ponks22.12.12 kl. 23:46
Nämen nu är jag ju senil. Jag hade ju skrivit nästan exakt samma kommentar den 19.12. Jag måste ha varit knarkad.
ponks22.12.12 kl. 23:47

Jag är mångsidig kulturarbetare.

Senaste kommentarer

19.07, 17:59Har buu-stämpeln snopp? av frihetenärhär
22.05, 07:01Har buu-stämpeln snopp? av
03.12, 17:47Har buu-stämpeln snopp? av