YLE och "världens bästa pojke"

18.07.2012 kl. 23:47
En sömnig sommardag roade jag mig med att bokföra könsfördelningen i Yle:s barnprogram på TV och på Arenan. Resultatet var inte roande. I 38 av programmen var huvudrollsinnehavaren manlig och i bara 7 kvinnlig. I nio var huvudrollens könstillhörigheten för mig oklar/oväsentlig eller jämnt fördelad mellan flera figurer.

Varför fokusera fem gånger oftare på killar än på tjejer? Knappast är fem gånger fler av Yle:s minderåriga tittare killar. Vill Yle inte tala till flickpublik eller vill alla barn bara se killar, går det kanske inte att producera spännande program om flickor? Antagligen är förklaringen enklare och tristare än så. Det som saknas måste vara medvetenhet - en modern statlig mediejätte ska inte stå för ett så genusklumpigt utbud jag hittat.

Sanningen i siffror...Varje gång var det inte helt lätt att lista ut frontfigurens kön. Till exempel i ”Pertti & Purtti Show” trodde jag länge att den ena grisen var tjej, tills en trådsmal kattfigur med pipig röst steg fram. Normen föll på plats. Plufsiga grisar presenterade ”manlighet” och kattig kråmighet ”kvinnlig”. I väldigt få program var killen ensam. Han var omringad av kompisar, assistenter och hjälpredor. I ”Anton Siilinen ratkaise” fanns en tjej med i mysterielösandet – hur tacksam ska man vara över att få spela biroller?

I tre av de sju programmen med kvinnlig huvudroll var frontfiguren en (inte animerad) vuxen kvinna: som pysselledare eller sagoberättare (mammaroll?). I de animerade programmen ”Lilla Prinsessa” och ”Hertan maailma” presenterades tjejerna som ensamma men starka. Den lilla prinsessan lekte allena i det stora slottet och Hertta skapade fantasivärldar. Varför får inte tjejer ha ”gäng” eller vara ledare?

I allmänhet såg jag barnprogrammen som mycket pedagogiska. Rättvisa och ärlighet vann. Det var viktigt att säga förlåt och visa att väldigt olika personligheter kan vara goda vänner. Men att lära sig att också flickor kan lösa mysterier eller vara hjältar verkade inte viktigt.

Det talas mycket om goda förebilder för barn och unga. I barnprogrammen är det tydligt vem som gör rätt och vem som gör fel, men då könsmaktsordningen trots det är så stark har jag svårt att ta moralen på allvar. I slutet på skogsäventyret stiger robusta oxen ”Tatonka” fram och som en barsk Soini reder upp vargarnas bråk. I ”Carsten och Gitten” samspelar pojken och flickan fint på sina gitarrer. De sjunger att Carsten är världens bästa pojke men att Gitten är en ”sådan gullig man vill pussa.”

Under dagens ”undersökning” stötte jag varken på Pippi eller Madicken. Att de existerar visar trots allt att det går att göra populära program med tjejer i huvudrollen. Klassiska manliga kändisar som Mumin, Pingu och Postman Pat fanns med, och visst är det svårt att bli arg på Mumin.

Inte måste vi slakta Mumin och rycka handväskan av muminmamman, men hur skall vi då lära kvinnor ta plats, ta betalt och män att förtjäna sin uppmärksamhet om de lär sig könsstereotyperna redan i sandlådan?

Så animatörer och sagoberättare, nästa gång ni planerar barnprogram skriv inte om Kalles bortsprunga kanin utan skriv om hur Anna hjälper Kalle, Kurt och gåsen Hjalmar att hitta en skatt! Det kan inte vara så svårt!!!
Kommentarer (13)
tyvärr inget oväntat resultat :S ibland undrar man om de som kommer på alla program är idioter eller ledare i någon könsrollsmaffia...
ett ritstift i din rumpa19.07.12 kl. 21:04
Mest stör det mig när/om huvudpersonen sätts in i typiska könsroller. Jag (och barnen) gillar mumin, men egentligen är tv-serien fruktansvärt könsstereotyp. Själv undrar jag när huvudpersonens kön börjar spela roll för barnet? Små barn kan nog identifiera sig med huvudpersoner av motsatt kön. Inte för att det skall vara en ursäkt här. Du har roboten rob två gånger i listan, inte för att det spelar någon större roll. Och med djur, t.ex. vid Fåret Shawn, är jag inte alls säker på att barnen vet vilket kön det är. Jag måste fråga mina barn och varför. Knepigt blir det också för "inköparna" av program att välja mellan bra program och könsfördelning. Väldigt få av programmen är väl producerade för YLE?
Bakpappa20.07.12 kl. 00:26
Många frågor och jag har inte några svar. En proffsforskning behövs! Vad jag trooor är att Yle producerar en del av programmen men många är t.ex. franska. Och visst kan barn identifiera sig med pojkar, flickor, djur etc. men siffrorna 38-7 är så radikala att där finns trots allt ett tydligt problem. Jag tror barn i något skede kommer in i ett "ahaa-upplevelse" då de inser att de är pojke/flicka och börjar satsa hårt på könsrollen. I det skede är det trist om det finns jättefå program som flickorna upplever som "egna". Helst skulle alla könsroller få slopas och blandas upp i fritt kaos, men en jämnare fördelning av makten är ett steg på väg.
Fredrika20.07.12 kl. 10:50
Charlie och Lola tycker jag nog mera handlar om Lola, med storebror Charlie i biroll.
Blue23.07.12 kl. 22:37
Jag tror det beror på avsnittet. Tatonka är också väldigt varierande. Ibland syns "huvudpersonen" knappt alls.
24.07.12 22:35
Vad glad jag blev när jag fick höra att någon "utomstående" granskat Yles barnprogram ur ett genusperspektiv! Tack för det! Jag arbetar själv med barnprogram (redaktör) som sänds på Svenska Yle (Buus-fredag) och känner ibland att det är väldigt få som bryr sig om vad som sänds i barn-tv överhuvudtaget. Ditt inlägg visar på nånting annat. Efter att jag snabbt ögnat igenom din lista hittar jag tre program som är producerade för Svenska Yle. Finska sidan vågar jag inte uttala mig om innan jag gjort lite grundligare efterforskning. Helt tydligt är ju att det finns en enorm snedvridning i utbudet, men de program som finns på din lista är mestadels utländska inköp. Nu har vi som jobbar på redaktionerna inget att säga till om vad gäller inköpen, så nån annan borde egentligen kommentera här. Men det jag vågar påstå är att det inte finns väldigt mycket att välja och vraka mellan när det kommer till den här biten. Många av animationerna som sänds i yles barnprogram är just franska, kanadensiska, amerikanska osv. I de här länderna har de en helt annan barnsyn än vi i Norden och jag tror att det är svårt att hitta animationer som passar perfekt in på våra värderingar och perspektiv. Tyvärr görs det för lite produktioner i vårt land för att vi skulle lyckas fylla barnprogrammen med egenproducerat material. Vad gäller barnprogramsmakare på Yle, "mitt" bolag Konstverkstaden Malakta eller andra utomstående produktionsbolag är vi varken idioter eller oreflekterande när det kommer till genus. Och vi tar tacksamt emot all feedback vi får! Granska gärna våra egna program ur genus- klass- och andra viktiga perspektiv. Hoppas diskussionen fortsätter!
Karin24.07.12 kl. 09:57
Jag kan tänka mig att det globala barnprogramsproduktionen i allmänhet är lika heteronormativt och könsnormativt som samhället i övrigt. Men måste barnprogram kryddas av så många små inköpta filmer, varför inte satsa på något annat t.ex. aktiviteterna i studion? Så länge bl.a. YLE köper dessa kassa filmer så kommer de att produceras och vara lika dåliga. Hos oss står TV:n på hela kvällen så alla ser filmerna, dvs. de påverkar hela familjen. Filmerna, sångerna och figurerna lever vidare i vardagsrummet som lek, fantasi och inspiration. För oss gör ni ett viktigt jobb, ni är med i uppfostringen - kvalitet yttert viktigt! Tack. :)
24.07.12 22:44
Vi som jobbar med barnprogram (jag vågar tala för oss alla:) skulle nog gärna se att det satsades mera på barnen. Alla gånger. Tyvärr är det så att x antal redaktörer inte hinner göra mera än x antal tv-minuter på sin arbetstid. Det handlar om resurser och att många ska dela på Yle-kakan. Det alla de föräldrar som tycker att kvalitet och kvantitet är viktigt när det kommer till barnutbudet på radio och tv kan göra, är att tala om det här högt och tydligt. Precis som du gör. Public service är till för alla, men tyvärr ges ofta liten möjlighet för barn att uttrycka sina tankar, önskemål och behov. Det sku vara fint om det fanns flere föräldrar som förde sina barns talan i de här frågorna. Såg insändaren i Hbl. Men har inte hunnit kolla om du fått nåt svar. Hoppas. Sen ännu ett tips. Om ni missat Dockäventyret (borde ha sänts i Buu-klubben) ska ni kolla in det. Fantastiskt barndrama om flickors vardag där tjejerna är klipska, snabba, humoristiska hjältar i sina egna liv. Producerat av Patrik Sthlm.
Karin30.07.12 kl. 15:50
Inget svar ännu i Hbl men tusen tack för svaret här på bloggen! Alltid går det att klaga på resursbrist, I know. Allt inom kultur får för lite pengar. Därför undrar jag, är filmer med killar i huvudrollen billigare? Varför inte i detta fall satsa på kvalitet - kortare sändningstid (men fler dyra filmer med flickor i huvudrollen) får säkert fart på föräldrar. Finns det för få filmer till salu ta då och pusha produktionsbolagen - köp inte skräp! Marknaden får rätta sig efter behoven. Om det bara fanns till salu filmer med bara rika barn i huvudrollerna skulle ni knappast köpa dem heller. Ska kolla in Dockäventyret!
31.07.12 16:37
Jag försökte inte klaga. Jag ville förklara. Känner att vi pratar förbi varandra här. Jag är osäker på om du på allvar undrar om filmer med killar i huvudrollen är billigare. Eller om du är sarkastisk. Kanske har insändaren gått ylecheferna förbi pga. semestertider. Jag ska försöka få tag på nån som har mandat att svara på din insändare.
Karin02.08.12 kl. 13:58
Inte tror jag filmer med killfigurer är billigare (eller vem vet?) men det lät så i svaret. Om orsaken är resursbrist, varför är lösningen att visa väldigt få filmer med tjejer i huvudrollen? FINNS det faktiskt inga (med överkomligt pris) filmer med tjejfigurer i ledande position? Jag är frustrerad, och vill förstå. Pusha och peppa gärna de som sitter på pengarna att svara i Hbl! Det är möjligt att de inte ens märkt reaktionen.
02.08.12 15:07
Fantastiskt att denna diskussion påbörjas!! Jag jobbar som redaktör och programledare på BUU-klubben och har flera gånger reagerat på hur stereotypa pojk- och flickkaraktärerna är i flera program. Förra året deltog hela barnredaktionen i ett seminarium där en forskare vid namnet Maya Götz (kolla gärna in hennes texter på http://www.br-online.de/jugend/izi/english/home.htm) föreläste om pojk- och flickroller i barnprogram. Alla var chockade över forskningsresultaten och vi diskuterade väldigt mycket efteråt om hur vi skulle kunna vara mer uppmärksamma på detta i våra egna program. Enligt de texter jag läst i IZI:s forskningar, så görs fler program med en pojke i huvudrollen helt medvetet. Detta gör man för att flickor lättare kan identifiera sig med en pojke i huvudrollen än en pojke kan identifiera sig med en flicka i huvurollen. Serien har altså bättre chanser att bli pop ifall den har en pojke i huvudrollen. Enligt dessa forskningar alltså. Detta betyder ju såklart inte att det inte FINNS serier med flickor i huvudrollen, men jag kan tänka mig att de är betydligt mycket färre än de med pojkar i huvudrollen. Med tanke på att denna grymma värld styrs mer av pengar än moral.. (Att sedan 72% av alla huvudkaraktärer i barnprogrammen är vita, är en till otrevlig detalj). Egentligen är det onödigt att fundera över VARFÖR det är på det här sättet. Man borde istället skriva fler sådana här inlägg som du nu skrivit, så att inköparna och producenterna blir mer uppmärksamma på detta. Tack för ditt inlägg, kommer alldeles säkert att diskuteras på vår redaktion! :)
Fifi07.08.12 kl. 16:49
Här ännu en lite mer exakt länk till de av IZI:s texter som handlar om genus. http://www.br-online.de/jugend/izi/english/publication/televizion/21_2008_E/21_2008_E.htm
Fifi07.08.12 kl. 16:55
Barns genrechef har svarat på din insändare redan för en tid sedan. Tyvärr tyckte Hbl att svaret var för långt så det blev inte tryckt. Men det kommer ett nytt, kortare svar, så håll ut.
Karin09.08.12 kl. 14:05
:D Bra att mina frågor tas på allvar. Skall bli intressant att läsa svaret i Hbl. Jag hoppas också någon forskare nappar på detta och gör en noggrann och bredare undersökning. Tack för all respons!
09.08.12 15:35
Jag frågade på skoj tre barn om de tror Fåret Shawn är pojke eller flicka. Två av tre sade flicka. En av de tre barnen är flicka. Jag håller med om att YLE gärna skall försöka förbättra världen, en serie i taget.
Bakpappa07.09.12 kl. 10:35
Våra två äldre fick frågan om Shawns kön. Omedelbart kom svaret pojke naturligtvis. På frågan varför, svarade 7-åringen "för sagofigurer är nästan alltid pojkar". 6-åringen kompade "det är bara mamma-fåret som är en flicka, alla andra gör saker som bara pojkar gör i sagor".
Malin11.09.12 kl. 16:32
jag har länge och väl förbannat faktumet om detta. ä nu också är pojken"personen" och flickan "attrivutet" eller hur man nu nätt skulle lägga det. men sen igen hörde jag till de flickor som i sina småbarnsår redan förkvinnligade de flesta karaktärer i mina vildböcker för jag var less på att dom bara var pojkar. damn vad långben blev fin i lösögonfransar och balklänning :D skömt och sido så är ju barnens filmvärld och reflekterar de vuxnad, det är bog en helhet vi måste ta bit för bit och ändra. mest nippor fick jag på senaste år av carsten och gittes themesång där karsten beskrivs utifrån persona och gitte som"nån som man vill pussa"...yaaaargh jaha liksom...
dizi05.10.12 kl. 11:51

Jag är mångsidig kulturarbetare.

Senaste kommentarer

19.07, 17:59Har buu-stämpeln snopp? av frihetenärhär
22.05, 07:01Har buu-stämpeln snopp? av
03.12, 17:47Har buu-stämpeln snopp? av