Skärgården - finlandssvenskarnas sverigebåt

29.04.2012 kl. 19:34
Finlandssvenskar (i synnerhet patrioter) har benägenhet att prata sönder finlandssvenskheten. Nu gör jag mitt försök. Här kommenterar jag några finlandssvenska fenomen -bu eller bää.

Lucia - egentligen helt sjukt!

Både bu och bä. Luciafiguren och luciatåget har hög underlig ritual -faktor och det är faschinerande med underliga ritualer. Då alla upprepar en procedur tillräckligt många gånger får den en meningslös mening.

Skärgården - finlandssvenskarnas sverigebåt

Blåsigt, kallt, algigt, fula båtar, vettskrämda fåglar och slutsålda tomter. För att få rätt äkta-skärgårdssfeelis finns bybutiker fulla med "sommargäster" som tar över hela boden. Deras taxar och snobbiga men totalt okreativa barn i jättestora flytvästar kilar före i kön och dessa perfekta föräldrar tävlar i vem som kan prata om jordgubbar med flest butikshyllor mellan sig.

Tala du svenska? - förlåt

Urk vad jag hatar att få artiga och ursäktande svar som "kyllä minä ymmärrän ruotsia mutta..." eller långa beskrivningar om hur synd det är att alla svenska fallit i glömska och att det nog är fint med två språk. Whattever! Det är ingen vits att rabbla upp ideal om man på samma gång bryter dem.

Radio Extrem - Snusksex och sånt

Kanalen är just så experimentell och kreativ den skall vara. Det finns röster jag älskar och de jag inte kan tåla. Vissa program är skapade med kärlek och omsorg medan andra låter som en söndagsprutt under täcket. Galenskaper, löjliga tävlingar och seriösa analyser. Kanalen är faktiskt helt för bra för att vara finlandssvensk.

Sverige - en ledstjärna

Jag erkänner, kungafamiljen är intressantare än Matti Nykänen. Jag har ingen aning vad Kummeli är, men "Helkväll med Look" har jag sett. Designtorget och Hallongrottan är mina vallfärdsorter. Sverige är alltid steget före så det är bra att ha koll på dem.

Calle Haglund - VEM är det egentligen?

Jag ser honom överallt, han ger ut en tidning om sig själv "Mitt Europa" och han skall symbolisera Sfp:s välklädda framtid. Han har (väl?) varit med i Esbo stadsfullmäktige, startat lifestyletidningen Papper och letat efter en finlandssvensk spurgu i tv. Men är det allt? Han är killen jag skulle fallit för då jag var 16.

Österbotten - Underskattat

Ett ställe att hata och älska. Jag tycker det borde vara obligatoriskt för alla nylänningar att bo minst ett år i Österbotten. T.ex. Esbofamiljer borde skicka sina barn på utbytesår till Purmo, inte till New York! Det vidgar vyerna, på riktigt. Den helsingforsiska rangordningen är inte allt.
Kommentarer (2)
Är det inte lite skrämmande hur Calles look blir mer och mer nazistinspirerad för varje år han sitter där borta i europa parlamentet? Politiken är väl ungefär vad man är van med, men stylisten borde absolut bytas ut.
Observant29.04.12 kl. 21:24
Det här är en av de bästa bloggarna jag har upptäckt på länge - tack!
linnjung.com01.05.12 kl. 16:50
Tack! Kul att bli upptäckt. :)
01.05.12 18:46

Jag är mångsidig kulturarbetare.

Senaste kommentarer

19.07, 17:59Har buu-stämpeln snopp? av frihetenärhär
22.05, 07:01Har buu-stämpeln snopp? av
03.12, 17:47Har buu-stämpeln snopp? av