Vuxna ägg är små

05.04.2012 kl. 16:36
Idag har Hufvudstadsbladet "Stort test - påskägg för vuxna". Vuxna ägg beskrivs bestå av mörk bitter choklad. Sötsaker skall njutas till en aperitif. Också marsipan och spritsmak ger äggen vuxenpoäng. Jag säger urk!

Hemma hos oss blir alltid den mörkaste "fina", gråa, torra och bittra chokladen sist kvar i lådan. Det gäller även praliner av märket Valhrona. I denna fråga är jag ickepatriot - choklad skall inte smaka (bara) choklad. Det är som om en kaffedrickare skulle gnaga på kaffebönor då de vill ha en kopp latte.

Dessa sockersnobbar finns överallt och konstaterar "USCH vad det är SÖTT!". Vad hade de tänkt sig, att gräddtårtan skall smaka lax? I Hufvudstadsbladet beskrivs de dåliga äggen för söta, för ljusa, för krämiga och för stora. Det skall vara litet och bittert. Panelisterna förfasar sig över ett ägg som väger 175 g: "Vem kan klämma i sig ett så stort ägg?"

Dylika texter gör att jag vill vara barn för evigt. Hellre god choklad kletad i hela ansiktet än finsmakare. Men vad kunde jag vänta mig? Hbl:s matsida citerar grevinnan Eva Mannerheim Sparre och vintestet presenterar en flaska för 19,62 euro.

I Prismadokumentären "Kun ihminen oppi ruuanlaiton" förklaras att människan är programmerad att äta energirik mat, det är fett vi vill åt. Har dessa söthets- och smörighetshatare alltså tagit ett sidospår från evolutionen?

Eller handlar allt om genus? Tanter bakar söta gräddtårtor med mycket grädde och strössel medan manlig patisseur-eri handlar om molekyler och kakaohalt. Usch vad sött betyder egentligen "usch vad kvinnligt"?

Hund eller katt, vitt eller rött, mörkt eller ljust. Alla har olika smak. Men måste man blanda in status och snobberi? Jag älskar smör! Glad påsk.

Jag är mångsidig kulturarbetare.

Senaste kommentarer

19.07, 17:59Har buu-stämpeln snopp? av frihetenärhär
22.05, 07:01Har buu-stämpeln snopp? av
03.12, 17:47Har buu-stämpeln snopp? av