Amning - till vilket pris?

03.04.2012 kl. 20:06
Jag läste intervjun med "Kiinteistökuningatar Kajsa", nu gravid, där hon säger att hon inte tänker amma. Orden blev huvudrubrik på löpsedlarna. Med sina förra barn var hon hemma och ammade men denna gång tar hon annan approach.

Nu har jag lyckats amma i 6 månader och jag kan säga att det hittills varit det jobbigaste. Det liksom inte bara automatiskt sprutar mjölk ur brösten. Produktionen måste vårdas och vaktas.

De medicinska aspekterna kan inte bestirdas - det är hälsosamt att amma. Men att proceduren skulle gynna känslan av moderskap och stärka bandet mellan barn och mor. Hmm.

Idag var vår dotter trött. Hon orkade inte amma. Jag gav flaska och fick således tyst på skriket. På eftermiddagen var brösten så sprängfulla med mjölk så det droppade. Jag beslöt att nu blir det bara bröst, ingen flaska. Skrik skrik skrik. Sprattel och vända-sig-bort. Frustrerad satte jag henne skrikande i sittern och gick på time-out till köket. Efter ungefär 100 försök lyckades det.

För mig har amningen skapat ett förhållande till mitt barn som i första hand handlar om matning och näring, inklusive stresshantering, sprattel, skrik och balanserande mellan för mycket skrik (så att man måste ge flaska) och bara "vanligt" skrik som går att vänta in.

Under familjeförberedelser och annan föräldrainfo fick vi förstå att barn som ammas bygger upp ett bra immunförsvar och blir allmänt harmoniska. Som vuxna får de inte lika många sjukdomar. Då jag frågade hur jag ska få mina bröst att producera mer mjölk var svaret att jag bara måste amma mer. Så min kamp, mitt ammande, går ut på att hålla det dåliga samvetet borta.

Så länge jag försöker så gör jag så gott jag kan. Men ofta önskar jag att jag gjort som Kajsa. Med flaska i hand från början skulle jag haft ork och tid att koncentrera mig på annat: gå långa promenader, lära babyn bra sovrutiner och fundera på vem min baby egentligen är.

Brösten producerar inte 120 ml på en gång. Häller jag i henne en hel dos ersättning är hon glad i två timmar, sover lugnt lika länge och ler. Med brösten  hålls hon mätt korta stunder och sover hackigt, hon är ständigt lite hungrig och smågnällig. Jag lika så.

Detta är min upplevelse. Andra upplever det säkert helt annorlunda.
Kommentarer (4)
Att amma ska kännas bra. Jag slutade efter tre månader då dotterns kolik hade orsakat att jag inte kunde äta något (vilket jag tänkte att inte är ett hinder för mej, det är ju bara frågan om en period), men när hon som resultat av dessa matvane ändringar slutade gilla smaken på mjölken och blev helhysterisk vid bröstet och spottade ut mjölken så lät det som din beskrivning ovan. Jag kallade det för mjölkkrig mor och dotter emellan. När sedan vikten inte ville gå upp utan stampade stilla i en månad och barnet fortsatte protestera så fort mjölken kom i munnen på henne så beslöt jag en kväll att nu får det vara nog. Så plötsligt bytte jag all ångest över hennes dåliga ätande mot ett glatt barn och specialersättning (som hon gillar och som hon inte har ont i magen av). I början gjorde detta tvärstopp att jag gick med värmeförband om brösten och pumpade ut i avloppet när det gjorde för ont i brösten, men efter tre veckors läckande (det rann genom inlägg och tröjor) så sinade det och kvar blev ett par hängande tomma bröst men det känns så bra. Mitt råd är att göra som du känner att du och ditt barn mår bra av. En kompis till mej ammade bara förmiddagar och pumpade ut inför kväller och nätter tills hennes bröst slutade producera för att slippa trycket i brösten när hon inte längre ville amma. Om du ammat i sex månader så har barnet redan fått sitt första immunförsvar uppbyggt. Hoppas du finner en lösning som passar dej.
Jonna03.04.12 kl. 23:40
Tack för kommentaren, den fick mig på gott humör! Mjölkkrig är ett ord som skulle passa bra här hemma. Alla blir stressade. Jag står nu på tröskeln och funderar om jag medvetet borde trappa ner eller sluta tvärt. Det känns vemodigt hur som helst, och ont blir det säkert. Varför talar inte rådgivning och familjeförberedelsen mer om alla amningsproblem som kan uppstå? Vi fick bara höra hyllningar och lovord till bröstkraft och "naturlighet".
04.04.12 22:23
Åh, älskar detta inlägg! Dåligt samvetesamning är just vad det är hos oss. Egentligen skulle jag inte orka, men känner mej usel som mor ifall jag ger upp. Hade överhuvudtaget inte ens fattat att det inte automatiskt bara sprutar mjölk runt huset på direkten och den tröga starten har på något sätt satt sin prägel på hela amningen. Fast visst är det ju mysigt med närhet till sin bebis, det måste jag ju medge ändå, så att sluta känns inte heller enbart positivt.
Hanna01.05.12 kl. 22:11
Jag tror amning KAN var mysigt och praktiskt för många. Men inte för alla. Och känns det inte mysigt borde vi inte få så dåligt samvete. Jag stressade så mycket just för att jag trodde att det MÅSTE kännas bra. Jag är nöjd över att jag orkade kämpa men jag är ännu nöjdare över att jag tog beslutet att sluta. Njut av de goda stunderna men våga trappa ner om det känns så! :)
02.05.12 09:30
Det ska inte vara bara jobbigt med amning. Men för mig har det gått i perioder. Nu med tredje barnet njuter jag t.o.m. lite av att amma (tidigare har det varit mest neutralt och ibland negativt). MEN det har varit olika att amma olika barn. Och så har jag haft mera mjölk för varje gång, vilket gjort det lättare. Så jag är glad att jag provat på att amma alla barn.
Anna La02.05.12 kl. 15:15
Jag hade nåra perioder då det kändes jättebra att amma. Men ca. en gång i månaden kom det alltid dåliga dagar som fick mig att tänka på att sluta. Två steg framåt, ett bakåt. Till slut beslöt jag sluta då dessa dåliga dagar blev för jobbiga. Bra att veta att mjölkmängden kan variera från barn till barn! Intressant.
05.05.12 13:41
Åh, låter precis som hos oss. Jag började ge ersättning åt vår dotter vid 3,5 månader då hon plötsligt började bete sig som du skriver. Nu är hon 5 månader gammal och hon ammas fortfarande men får också mjölk ur flaska. Har lust att sluta amma helt då det blivit så jobbigt. Tror att det kanske sker av sig själv, ju mer hon vägrar ammas desto mer ersättning får hon och desto mindre mjölk producerar ju jag. Det har nog inte varit någon njutning för mig att amma, förutom de tre första månaderna, då var det helt okej.
Sanna04.05.12 kl. 16:43
För oss brukade bröstvägran gå om om jag ammade flitigt under natten. Då vår baby halvsov tog hon alltid bröst fast hon druckigt flaska hela dagen. Fortsatte jag sedan köra med bara bröst hela förmiddagen så var vi oftast på rätt köl igen. Att kombinera kräver lite trixande och fixande. För en del funkar det inte alls men för oss gick det i 6 månder. Kanske för att vi började kombinera redan på bb? Vem vet. Om det känns sorgligt att sluta kan du pumpa ut mjölk och ge babyn bröstmjölk ur flaska så länge det kommer mjölk. :)
05.05.12 16:19

Jag är mångsidig kulturarbetare.

Senaste kommentarer

19.07, 17:59Har buu-stämpeln snopp? av frihetenärhär
22.05, 07:01Har buu-stämpeln snopp? av
03.12, 17:47Har buu-stämpeln snopp? av