"Big is Beautiful" - Wattever, det är COOLT att vara ful!

27.03.2012 kl. 21:19
För sju år sedan bodde jag i Nykarleby, var singel och vägde sju kilo mindre än nu. Inte var jag så smal då heller men jag hade tid att jogga, rida och cykla. I Nykarleby finns inte så mycket annat än tid.

Mitt bästa bantningsknep är att aldrig bli tjock. För någonstans börjar det, förfallet. Spärren släpper. Njutningen kommer krypande. Först lät jag den stora kärleken ta över med känslor och mys. Av bara farten kom vin, gräddpotatis och cream cheese frosting med i bilden.

Den gamla klyschan säger att upptagna börjar äta för att de inte mera behöver vara snygga och jaga ligg. Så varför störs jag fortfarande av bilringen?

I bokhyllan finns APM, Kukbruk och Fettpaniken men jag vill fortfarande inte ha för mycket hull. Feminister kan också banta. Vi kan också spy, skära oss och låta gubben slå.

Men skulle jag nu byta bort alla kaffeträffar, vinkvällar, laxpajer och frossande på Ravintolapäivät för att få bort 7 kg? Nää! Bilringen sitter där som en ett minne, en souvenir från alla goda stunder. Den berättar att jag prioriterat rätt.

Den stora befrielsen är inte att titta på sitt fläsk och försöka säga att nu har man mer att älska. Befrielsen är att få vara ful, oberoende av vad det finns för utseendeideal. Jag är ful men det är så himla skönt! Bara spralla runt och säga ful ful fuuuul, inte behöva darra med läppennan. Jag blir ledsen av bedjande perfekt sminkade stirrande ögon som säger "duger jag nu?".

Jag hinner inte krossa de västerländska utseendeidealen i detta liv så jag tänker vara ful så mycket jag vill.
Kommentarer (8)
Är du säkert att du är "ful"? Betyder tjock alltid ful? Hur mycket bör man väga för att kvalificera som "tjock"?
genderthoughts@live.co.uk28.03.12 kl. 10:49
I jämförelse med Miss Finland är jag ful. Enligt utseendeidealen behövs det inte mycket övervikt för att vara tjock.
28.03.12 11:40
Jag tycker du drar ganska skrämmande och oproblematiserade paralleller mellan ful och tjock.
smilla28.03.12 kl. 11:12
Min text är skrämmande. Vad drar jag för paralleller, ge exempel?
28.03.12 11:42
Aj, vad bra - många obehagliga tankar och iakttagelser! Fet är - fet, tycker jag som försöker få fart på bantning och motion. Motion koster inte bara tid, utan även pengar och lust - eller det finns sånt som gnager på motionslusten, så att säga. I vissa fall behövs det också teknisk intelligens: Jag har t.ex. en fin crosstrainer- i delar, och lyckas inte få ihop delarna på ett fungerande sätt trots att jag annars fixar diverse Ikea-möbler och sånt. Nån som vill hjälpa? Eller har tips på hur man uppnår den tekniska intelligensen (eller vad det nu är frågan om)?
Monika H28.03.12 kl. 12:16
Oj jag kan inte ge några tips om hur du skall skruva ihop en crosstrainer. Kanske det finns tips på youtube? När mina datorprogram bråkar hittar jag ofta hjälpvideor där en lugn amerikansk röst förklarar.
29.03.12 15:26
Hej Fredrika! Kul att du börjat blogga. Roligt med ärlig reflektion :). Det är också jännä hur man lätt tolkas fel i skrift, när humorn och det ironiska, direkta, spontana kan försvinna. Men hur som haver reagerade jag på detta: "Bara spralla runt och säga ful ful fuuuul, inte behöva darra med läppennan. Jag blir ledsen av bedjande perfekt sminkade stirrande ögon som säger "duger jag nu?". Tror ju nog att för många så darrar inte läppennan, utan det ger kraft, och sminkade ögon ser ju inte alltid med en hjälplös blick? Men din point var väl att du kan slippa det, eftersom du inte känner dig bekväm med det och ack, jaa, Det är viktigt. Ville bara framhäva att balansgången mellan smink-omsinkad inte är så vattentät alla gånger ;). Men fortsätt, du verkar ju ha aktiva läsare. Heja, heja! :D
Pia W.28.03.12 kl. 14:09
Jo det är svårt att skriva personiligt, utan att det tolkas som min universella "sanning" som jag tycker borde råda i hela världen. T.ex. jag kan känna mig tjock och inte ta problem av det, men det är inte samma sak som att godkänna dagens snäva utseendeideal! Det är sant att sminkpennan kan ge kraft också! När det är kul, frivilligt, kreativt, inte ett måste.
29.03.12 15:23
Tycker nog att texten, om än säkerligen i ironiska anda, andas tvåsamhet mellan ordparen tjock-ful och smal-snygg. Rubriken som ett exempel. Är så vansinnigt trött på dessa idépar och stigmat i fetma och att endast den smala har monopol på snygghet.
smilla28.03.12 kl. 14:26
Jo det är frustrerande att idealen är så snäva! Därför är det bäst att bara strunta i dem. Jag orkar inte försöka vara snygg.
29.03.12 15:28
Så härligt perspektiv - ens fettvalkar är ju också ens souvenirer! Dock måste jag hålla med Smills en smula. Så länge man mäter snyggt och fult utgående från idealens måttstock (fet-smal), så är man väl ännu något av deras fånge? Man kan sluta försöka eftersträva idealen, men är man fri från deras tankesätt? (För tydlighets skull: dethär är inte kritik - inte alls, utan bara mina svävande och filosofiska tankar.)
pimples02.04.12 kl. 22:59
Tack för synpunkten! Min beskrivning är min egen känsla och inte något jag hoppas eller jobbar för att andra skall känna. Så kände jag då jag skrev ner det. En hållbarare lösning skulle naturligtvis vara att ändra utseendeideal och få hela världen att koncentrera sig mindre på yta och utseende. Jag tror aldrig jag blir helt fri från stigmat fetma ger, trots att jag de flesta dagar inte bryr mig i vad andra tänker. Dåliga dagar är allt bara så fel.
03.04.12 20:15
Det du skrev stannade kvar i mina tankar, och jag var tvungen att låna formuleringen: http://pimples.ratata.fi/post/359148/
pimples07.04.12 kl. 12:32
Vad kul att bli citerad. :D En ära
10.04.12 17:37
Det är intressant hur kvinnor ofta är de första som börjar ifrågasätta varandra då någon försöker bryta mot vissa mönster/könsnormer på ett ganska lekfullt sätt. Man behöver väl inte tolka allting som "djävulen läser bibeln"? Låt oss alla se på saker på vårt eget sätt, det finns knappast rätt/fel... :)
Heidi_Susanna10.04.12 kl. 19:35

Jag är mångsidig kulturarbetare.

Senaste kommentarer

19.07, 17:59Har buu-stämpeln snopp? av frihetenärhär
22.05, 07:01Har buu-stämpeln snopp? av
03.12, 17:47Har buu-stämpeln snopp? av