Mina myter om "babytiden"

26.03.2012 kl. 20:14
Jag är på list-humör så här kommer de sanningar om babytiden jag märkte att inte gäller alla.

"Vikten rasar då man ammar"
Stämmer icke.

"Man blir en leojonmamma och får andnöd då babyn är inom synhåll"
Jag litar mer på många andras babyskötsel än min egen så det stämmer inte. Ordet leijonmamma vet jag inte hur jag ska tolka.

"Nyfödda bara äter och sover"
Stämmer inte. De kräver underhållning för att bli trötta. Jag måste fylla min schedjule med alla sorters aktiviteter, sånger, kuckkuu-lekar och tillverka prasslande mackapärer av byglar och plastpåsar för butikens härvelin blir fort tråkiga. Därför tror jag dagisar är så bra. Småbarn tröttnar på föräldrarnas samma tråkiga lekar och vill ha mer utmaning.

"Amning eller flaska, antingen eller!"
Går bra att kombinera. Vår baby suger både plast och luomu. Det är praktiskt för då kan mamma dricka sprit och vara borta halva natten ibland utan att babyn svälter.

"Rutiner är nyckeln till allt gott"
Rutiner är omöjliga! Hon vaknar av sig själv jätte olika tider varje dag så allt blir bara kaos hur vi än gör. Go with the flow.

"Brösten blir megaboobs och mannen i huset måste låta bli att klämma"
...sade en föreläsare på familjeförberedelsen. Det är bara så korkat att jag inte orkar kommentera.

"Föräldrar blir genast kära i sina barn"
Jo och nej. Jag blev genast kär, sedan insåg jag att babysar är superjobbiga och upplevde ett bakslag. Jag blev kär i babyn men inte i jobbet att sköta den.

"Barnlösa börjar undvika dig"
I allmänhet börjar folk undvika nyblivna föräldrar och räknar med att de inte har tid. Om man spränger sin facebooksida med biologistiska kärlekshyllningar till patriarkatet så får man skylla sig själv.

"Förlossning är den största smärtan i livet"
Måste inte vara så. Med epidural är det inte inte värre än en jättelång mensvärk.

"Du vill spola ner hela din karriär i vessan så fort du känner doften av din babys huvud"
Jag har ingen karriär att återvända till. Men att det plötsligt skulle säga poff och jag slutar älska 99% av hela mitt tidigare liv är orealistiskt. Alla föräldrar börjar prioritera på nytt men det betyder inte att bara kvinnan blir en ny människa.

"Det blir bättre"
Stämmer inte, problemen bara förändras. Ett problem försvinner och ger plats för ett nytt.  Men det är helt okej för det är helt okej så här nu.
Kommentarer (7)
Rutinerna lyckas säkert om man är ihärdig. I alla fall lyckades det med varenda av min systers och hennes mans 3 senaste barn, och tur var det för de kom nämligen alla på en gång.
Tove26.03.12 kl. 21:20
Tre barn och om alla skulle ha egen rutin...! :D Med bara ett barn känns rutinlösheten som en cirkus. Vilken tur att det lyckades för din syster. Vi måste bara lyckas vara lite strängare.
27.03.12 09:16
Ja, vilket kaos! Plus trillingarnas storasyster med sina egna behov.
Gamlagrunkor27.03.12 kl. 10:21
Då gäller det att ha mycket humor i livet och i vardagen.
27.03.12 10:43
Skönt att någon spräcker vissa av de här myterna!
Minja27.03.12 kl. 10:26
Denna slags upplevelsevetenskap lider ofta av att folk drar för snabba slutsatser på basen av sin egen upplevelse. Ex. "jag trivs hemma, min man är jättegullig fast han jobbar 9-19 varje dag och jag valde själv att vara hemma så då är de mammor som vill jobba bittra och onaturliga." Perfekt grogrund för myter dvs.
27.03.12 10:47
Ja om epiduralen TAR så behöver det inte göra ont... Men när epiduralen tog en stund och sen släppte på ena sidan, och ny epidural inte hjälpte :-/ DÅ var det inge skoj. Och förlossningen inte ens framskred. Men i övrigt håller jag helt med. Skulle jag sluta vara JAG bara för att jag fått barn? Och sen den här myten: Man vet inte vad riktig kärlek är innan man fått barn. Jag älskar mitt barn alldeles väldigt men jag upplever inte att jag inte "visste vad riktig kärlek är" före det.
Maria27.03.12 kl. 10:36
Det var en något förhastad jämförelse mellan mensvärk och värkar. En del har pytteliten mensvärk. Huvudsaken är att inte tro på "sanningar" även om det ibland är skönt att ha något att tro på.
27.03.12 10:42
Märkte nu ett stavfel, det skall vara "utom synhåll", inte påstå att leijonmammor får andnöd då babyn är inom synhåll. :D
Fredrika27.03.12 kl. 12:51
Bra talat Fredrika! Tror vi behöver lite mytspräckare ibland, för det är så lätt att fastna i mönstren - fast de inte är samma för alla.
Nora27.03.12 kl. 19:17
Absolut sann lista. Jag kunde göra en egen lista med tvillingmamma myter...
Nora27.03.12 kl. 20:18
Det ska du! Här får du en myt att ta sälllning till, sant eller falskt: Tvillingföräldrar orkar inte höra på enbarnsföräldrar som klagar på sömnbrist för först med två barn vet man vad sann trötthet är.
27.03.12 20:22

Jag är mångsidig kulturarbetare.

Senaste kommentarer

19.07, 17:59Har buu-stämpeln snopp? av frihetenärhär
22.05, 07:01Har buu-stämpeln snopp? av
03.12, 17:47Har buu-stämpeln snopp? av